Gyömbér (Zingiber officinale): erősíti a testet és a lelket, fokozza az
intelligenciát, és határozottabbá tesz
A gyömbér (Zingiber
officinale) egy fűszer- és gyógynövény. Nagyon hasonlít hozzá a sziámi
gyömbérnek is nevezett galangal. Népies neve: ginger, gingiber, ingwer
A gyömbér hányáscsillapító, görcsoldó, szélhajtó
tulajdonságú, javítja a memóriát, de nem
okoz fáradtságot, álmosságot. Afrodizákum,
test és lélek tisztítója.
A véralvadásgátlók hatását (hasonlóan a fokhagymához,
ginzenghez) fokozza, erősíti a
vérkeringést (innen ered tisztító hatása), zsíroldó. Jótékonyan hat a
visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, izületi
megbetegedések ellen is ajánlott masszázs olaj formájában.
Jellegzetes
ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A
gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a
gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti
jellegzetes, édeskés ízét is. A gyömbér nagyon sok ásványi anyagot és
vitamint tartalmaz: kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot,
káliumot, ásványi sókat, valamint A-, B komplex és C-vitamint. Napi egy
csésze gyömbér teával megelőzhetőek a különféle bakteriális és vírusos
fertőzések (pl. influenza.) Betegség esetén is érdemes fogyasztani a
gyorsabb felépülés érdekében. Teájába fahéjat is tehetünk, ami kimagaslóan jelentős antioxidáns.
A
gyömbér lúgosít. Jól kombinálható céklával és citrommal, lúgosító fogyasztó
ital: http://femina.hu/fogyokura/lugosito_ital/
A lúgosító és savasító ételek/italok listája:
GYÖMBÉRSÖR készítése
konyhában, 2 nap alatt, sörélesztővel: http://flat-cat.hu/2012/05/19/gyombersor-akacsor-es-bodzasor/
Lehet
borélesztő is, (a táplálék-kiegészítőként árult élesztő nem jó. a sütőélesztő
sem,) ekkor az alkoholtartalom 4,5 % fölé is mehet, az édesség pedig csökken.
Erjesztő-edénynek alkalmas egy 2/3-ad részig töltött pille-palack, benyomva
oldalt, hogy keletkező széndioxidnak legyen helye, lezárva légmentesen. Lényeg,
hogy levegő (oxigén) ne juthasson be, a felesleges széndioxid pedig
távozhasson. Természetesen jó a borászok által a hordókhoz használt hagyományos
vízoszlopos üveg-kotyogó is, ez esetben is magasabb lehet az alkoholtartalom,
mivel a széndioxid túlnyomása (ami kotyogónál nincs), leállítja az erjedést. A
hűtőbe helyezés is leállítja az erjedést.
1,2 liter víz
15 dkg cukor (legjobb a nádcukor, de a répacukor is megteszi)
1 nagy citrom
4 cm gyömbérgyökér
1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő
A cukrot tölcsérrel a vízzel teli palackba töltöttem, majd addig rázogattam az üveget, amíg a cukor feloldódott. Hozzáadtam a citrom csíkokban lehántott héját (ha van citrushámozó, ha nincs, lehet reszelni is, úgy picit jobban kell majd ügyelni a szűréskor), a citrom levét, a durvára reszelt gyömbért és az élesztőt. Összeráztam a keveréket, majd szobahőmérsékleten hagytam állni 2 napig. Ezután leszűrés, kipalackozás, majd 5-6 órán át szobahőmérsékleten hagyni, hogy a szűrés során elveszett szénsav visszapótlódjon, végül irány a hűtő (fogyasztható pár napig).
GYÖMBÉRSÖR készítése
konyhában, 20 nap alatt, saját gombatenyészettel: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120713-igazi-erjesztett-gyombersor.html
„A gyömbérsört a Saccharomyces florentinus
élesztőgomba és a Lactobacillus hilgardii baktérium egysége erjeszti. A gomba-baktérium
szimbiózis nem egyedülálló az élelmiszeriparban, a kefír is ilyen keretek
között készül. A GBP beszerezhető (mindkettő), de mivel van lehetőség az
élőlény házi kitenyészétésre,... ezért ezen az ösvényen indultam el.
A tenyészethez szükséges alapanyagok:
- 2 dl víz
- frissen reszelt gyömbér
- nádcukor
- tiszta ruha
- szobahőmérséklet
A vízbe egy evőkanál gyömbért és egy evőkanál cukrot
keverek, lefedem egy ruhával, és a konyhapulton hagyom. Minden nap megetetem
még egy evőkanál cukorral és frissen reszelt gyömbérrel. A háztáji már a
harmadik napon elindult, a felületén kis buborékok mutatták, pezsgő élet folyik
a tálkában.
10 nappal később:
A továbbiakban szükségünk lesz a következőkre:
- 2,5 l víz
- 2 db másfél literes PET palack
- 20 dkg cukor
- 10 dkg reszelt gyömbér
- 2 db citrom, egyik leve kifacsarva, másik felszeletelve
- 1 db fürdőkád
- tetszőleges számú, megértő családtag
A vizet 15 percig forralom a gyömbérrel, citromlével,
citrommal, cukorral. Szobahőmérsékletűre hagyom kihűlni, majd elkeverem benne a
tenyészetemet. Az állítólagos tenyészet tíz nap alatt punnyadt gyümölcsre,
némiképp sörre emlékeztető szagú lett, és ha megkavartam, vadul felhabzott.
Néha beszéltem hozzá, gondosan megetettem mindennap, a habzásból és a szagból
feltételezem, történt benne valami. Most meglátjuk, az a történés előnyös-e
nekünk, vagy nem. Gyártanak-e nekünk alkoholt és szén-dioxidot, vagy nem. A
tenyészetet tilos forró főzethez adni, hiszen élő organizmusokról van szó, egy
leforrázástól elpusztulnak, és oda a sör. A keveréket citromostul, ahogy van, a
két műanyag palackba töltöm, a citromokat beledugdosom. Érdemes a palackokat
csak kétharmadukig tölteni, majd némiképp összenyomni és úgy lezárni, mert
elvileg széndioxid fog bennük képződni, ami térfogatnövekedéssel jár. Esetleg
robbanással, ezért az elősörök a fürdőkádban tartózkodnak.
10 nappal később:
Tehát leraktam a kádba a két műanyagpalackot. A
felrobbanós rémtörténetek, és a közös tusolások miatt rendszeresen ellenőriztem
a térfogatnövekedést, ami nem volt jelentős, az első 3-4 napban legfeljebb
10-15% volt, majd megállt. Vagy a palack volt erős. Vagy túl meleg volt, erre
később egy a borászatba beugró, majd azt csak fogyasztási síkon folytató
barátom hívta fel a figyelmem. A napokig tartó 40 fok talán sok volt nekik, a
következőt állandó 25-30 fokon fogom tartani. 10 nap múlva kinyitottam az egyik
palackot, ami egy felrázott kóla vehemenciájával regált a zaklatásra, pezsgett,
mint az őrült, én pedig örültem. Azon melegében - szó szerint - megkóstoltam,
és még így is imádtam. A gyömbérsör édeskésen savanyú, melléadódik a gyömbér
csípőssége és olyan finom buborékokkal pezseg, mint egy robbanós cukorka. Az
alkoholfokot nem tudtam bemérni, érzetre minimális, gyenge sör szintjét
sikerült elérni vele. De az enyém. És finom.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.