2017-11-15

Rizóma a sörben - gyömbér



Gyömbér (Zingiber officinale): erősíti a testet és a lelket, fokozza az intelligenciát, és határozottabbá tesz
A gyömbér (Zingiber officinale) egy fűszer- és gyógynövény. Nagyon hasonlít hozzá a sziámi gyömbérnek is nevezett galangal. Népies neve: ginger, gingiber, ingwer
 A növény gyógyhatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is hasznos lehet, a gyomor nyálkahártyára való közvetlen hatása révén..
A gyömbér hányáscsillapító, görcsoldó, szélhajtó tulajdonságú, javítja a memóriát, de nem okoz fáradtságot, álmosságot. Afrodizákum, test és lélek tisztítója.

A véralvadásgátlók hatását (hasonlóan a fokhagymához, ginzenghez) fokozza, erősíti  a vérkeringést (innen ered tisztító hatása), zsíroldó. Jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, izületi megbetegedések ellen is ajánlott masszázs olaj formájában.

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A gyömbér nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat, valamint A-, B komplex és C-vitamint. Napi egy csésze gyömbér teával megelőzhetőek a különféle bakteriális és vírusos fertőzések (pl. influenza.) Betegség esetén is érdemes fogyasztani a gyorsabb felépülés érdekében. Teájába fahéjat is tehetünk, ami kimagaslóan jelentős antioxidáns.
A gyömbér lúgosít. Jól kombinálható céklával és citrommal, lúgosító fogyasztó ital: http://femina.hu/fogyokura/lugosito_ital/
A lúgosító és savasító ételek/italok listája: 


GYÖMBÉRSÖR készítése konyhában, 2 nap alatt, sörélesztővel: http://flat-cat.hu/2012/05/19/gyombersor-akacsor-es-bodzasor/
Lehet borélesztő is, (a táplálék-kiegészítőként árult élesztő nem jó. a sütőélesztő sem,) ekkor az alkoholtartalom 4,5 % fölé is mehet, az édesség pedig csökken. Erjesztő-edénynek alkalmas egy 2/3-ad részig töltött pille-palack, benyomva oldalt, hogy keletkező széndioxidnak legyen helye, lezárva légmentesen. Lényeg, hogy levegő (oxigén) ne juthasson be, a felesleges széndioxid pedig távozhasson. Természetesen jó a borászok által a hordókhoz használt hagyományos vízoszlopos üveg-kotyogó is, ez esetben is magasabb lehet az alkoholtartalom, mivel a széndioxid túlnyomása (ami kotyogónál nincs), leállítja az erjedést. A hűtőbe helyezés is leállítja az erjedést.

1,5 literes ásványvizes flakon
1,2 liter víz
15 dkg cukor (legjobb a nádcukor, de a répacukor is megteszi)
1 nagy citrom
4 cm gyömbérgyökér
1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő

A cukrot tölcsérrel a vízzel teli palackba töltöttem, majd addig rázogattam az üveget, amíg a cukor feloldódott. Hozzáadtam a citrom csíkokban lehántott héját (ha van citrushámozó, ha nincs, lehet reszelni is, úgy picit jobban kell majd ügyelni a szűréskor), a citrom levét, a durvára reszelt gyömbért és az élesztőt. Összeráztam a keveréket, majd szobahőmérsékleten hagytam állni 2 napig. Ezután leszűrés, kipalackozás, majd 5-6 órán át szobahőmérsékleten  hagyni, hogy a szűrés során elveszett szénsav visszapótlódjon, végül irány a hűtő (fogyasztható pár napig).

GYÖMBÉRSÖR készítése konyhában, 20 nap alatt, saját gombatenyészettel: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120713-igazi-erjesztett-gyombersor.html

„A gyömbérsört a Saccharomyces florentinus élesztőgomba és a Lactobacillus hilgardii baktérium egysége erjeszti. A gomba-baktérium szimbiózis nem egyedülálló az élelmiszeriparban, a kefír is ilyen keretek között készül. A GBP beszerezhető (mindkettő), de mivel van lehetőség az élőlény házi kitenyészétésre,... ezért ezen az ösvényen indultam el. 

A tenyészethez szükséges alapanyagok:
  • 2 dl víz
  • frissen reszelt gyömbér
  • nádcukor
  • tiszta ruha
  • szobahőmérséklet
A vízbe egy evőkanál gyömbért és egy evőkanál cukrot keverek, lefedem egy ruhával, és a konyhapulton hagyom. Minden nap megetetem még egy evőkanál cukorral és frissen reszelt gyömbérrel. A háztáji már a harmadik napon elindult, a felületén kis buborékok mutatták, pezsgő élet folyik a tálkában.  

10 nappal később: 

A továbbiakban szükségünk lesz a következőkre:
  • 2,5 l víz
  • 2 db másfél literes PET palack
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg reszelt gyömbér
  • 2 db citrom, egyik leve kifacsarva, másik felszeletelve
  • 1 db fürdőkád
  • tetszőleges számú, megértő családtag
A vizet 15 percig forralom a gyömbérrel, citromlével, citrommal, cukorral. Szobahőmérsékletűre hagyom kihűlni, majd elkeverem benne a tenyészetemet. Az állítólagos tenyészet tíz nap alatt punnyadt gyümölcsre, némiképp sörre emlékeztető szagú lett, és ha megkavartam, vadul felhabzott. Néha beszéltem hozzá, gondosan megetettem mindennap, a habzásból és a szagból feltételezem, történt benne valami. Most meglátjuk, az a történés előnyös-e nekünk, vagy nem. Gyártanak-e nekünk alkoholt és szén-dioxidot, vagy nem. A tenyészetet tilos forró főzethez adni, hiszen élő organizmusokról van szó, egy leforrázástól elpusztulnak, és oda a sör. A keveréket citromostul, ahogy van, a két műanyag palackba töltöm, a citromokat beledugdosom. Érdemes a palackokat csak kétharmadukig tölteni, majd némiképp összenyomni és úgy lezárni, mert elvileg széndioxid fog bennük képződni, ami térfogatnövekedéssel jár. Esetleg robbanással, ezért az elősörök a fürdőkádban tartózkodnak. 

10 nappal később: 

Tehát leraktam a kádba a két műanyagpalackot. A felrobbanós rémtörténetek, és a közös tusolások miatt rendszeresen ellenőriztem a térfogatnövekedést, ami nem volt jelentős, az első 3-4 napban legfeljebb 10-15% volt, majd megállt. Vagy a palack volt erős. Vagy túl meleg volt, erre később egy a borászatba beugró, majd azt csak fogyasztási síkon folytató barátom hívta fel a figyelmem. A napokig tartó 40 fok talán sok volt nekik, a következőt állandó 25-30 fokon fogom tartani. 10 nap múlva kinyitottam az egyik palackot, ami egy felrázott kóla vehemenciájával regált a zaklatásra, pezsgett, mint az őrült, én pedig örültem. Azon melegében - szó szerint - megkóstoltam, és még így is imádtam. A gyömbérsör édeskésen savanyú, melléadódik a gyömbér csípőssége és olyan finom buborékokkal pezseg, mint egy robbanós cukorka. Az alkoholfokot nem tudtam bemérni, érzetre minimális, gyenge sör szintjét sikerült elérni vele. De az enyém. És finom.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.