A burgonya – hasonlóan a káposztához - gyógyhatású
tömegélelmiszer (viszonylag olcsó, folyamatosan beszerezhető, jól tárolható,
kiskerti termesztésre is kiváló növény). Kiváló emésztés- és vízháztartás
javító.
Számunkra élettani szempontból nagyon kedvező a fogyasztása, igaz az általában kidobott héjában és közvetlenül alatta található a rostok, vas, C-, B-vitamin, kálium, valamint cink jó része. A héj erős antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, szívvédő hatással. Ez idáig egyszerű: a héjat ne dobjuk ki, hanem fogyasszuk el.
Számunkra élettani szempontból nagyon kedvező a fogyasztása, igaz az általában kidobott héjában és közvetlenül alatta található a rostok, vas, C-, B-vitamin, kálium, valamint cink jó része. A héj erős antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, szívvédő hatással. Ez idáig egyszerű: a héjat ne dobjuk ki, hanem fogyasszuk el.
Az utóbbi időben azonban sok publikációban a burgonya egyre inkább valamiféle közellenséggé válik. Azt, hogy „hizlal” több évtizede halljuk a fogyókúrásoktól (ma fitness…)Azonban újabb és félelmetesebb gyanú-okok késztetnek tudományos embereket is ilyen felhívásokra: „Mondj nemet a burgonyára!”
A csucsorfélék (pl. burgonya, paprika, paradicsom, padlizsán, vagy a mostanában
elterjedő solanium-fajták („kerti-áfonyák”)) mindegyike tartalmaz több-kevesebb
szteroid-
vagy glüko- alkaloidot (pl.szolanin, tomatin, szaponin, stb.), amelyek nagy
koncentrációban idegmérgek, ill.
idegrendszeri, és. izületi gyulladásos
tüneteket okozhatnak. Ezek részei a növény természetes védelmének.
1
kg burgonyában átlagosan 0,2 mg szolanin van. A bezöldült gumóban azonban jóval több lehet! (A halálos adag 3-6
mg testsúly-kg/nap.) Ez tehát igazából csak a „Darwin-díjasok” számára komoly
veszély.
Komplikáltabb a helyzet az
áteresztő bél szindrómával, amelyet pl. a paleolit, ill. vércsoport alapokon
álló irodalom összekapcsol többek között
a burgonya fogyasztásával, pontosabban az elfogyasztott burgonya lektin(természetes, de nemcsak növényi (!) védőanyag, korábban fito-hemagglutinineknek nevezték)-tartalmával. Az elmélet szerint
ezek a lektinek nem okoznak mindig akut
tüneteket, pl. allergiát, de immunitásunk állandó támadásával gyengítik,
áthangolják azt, valamint krónikus, alacsony szintű, szisztémás
gyulladáshoz, ezáltal klasszikus civilizációs betegségekhez (rák, a szív- és
érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek és inzulinrezisztencia ) vezethetnek.
Ezt az elméletet a mainstream nemcsak hogy nem fogadja el, hanem minden valamire
való allergiásnak, emésztőszervi, vagy bőrbetegnek szinte kötelező a főtt krumpli fogyasztás…Ma
már vannak azonban pl. reumatológusok
akik a burgonya elhagyását javasolják. Arra hivatkoznak, hogy a csontízületi
gyulladásban, reumás ízületi gyulladásban, köszvényben vagy ízületi
bántalmakban szenvedő betegek 1-2 százalékában a burgonyafélék betegségük
fellángolását okozzák. (A lektinek egyébként toxikus proteinek, csak sütve
bomlanak le.)
Mit
lehet leszűrni a homlokegyenest ellenkező nézetekből? Szerintem a növényi
toxinok elterjedtek és természetes eredetűek, nem mérgező dózisban hozzájuk
szokott és tolerálja azokat az (egészséges!) emberi szervezet. Lektin szinte
mindenben van, morfin a mákban, kovasav a zöldekben, stb. Mondjunk le az
összesről? Ugyanakkor ne vigyük túlzásba egyik élelmiszer fogyasztását sem és
tanuljunk meg befelé figyelni a szervezetünk jelzéseire (ezek nagyon halkak,
erősen kell figyelni): tényleg kívánjuk-e azt az ételt ilyen, vagy olyan
gyakorisággal.
Az
igazi jelentősége az is a szuperélelmiszereknek,
hogy komplex vitamin ásvány és nyomelem tartalmuk révén segítenek minket abban,
hogy ne kelljen pl. csak azért egyfajta élelmiszert túlzott mértékben
fogyasztani, mert valamiből hiány van a szervezetben. Pl. krumplit krumplival,
mert kálium-hiányunk van…
Összetevők:
1 szem kíméletesen elkészített (zsír nélkül
sütve/gőzölve)
krumpli (k.b. 200 g) a következőket tartalmazza:
Krumplihéj
|
Krumpli héj nélkül
|
Krumpli héjastul
|
|
Energia (kcal)
|
74
|
145
|
220
|
Szénhidrát (g)
|
18
|
33
|
51
|
Fehérje (g)
|
2
|
3
|
5
|
Zsír (g)
|
..
|
..
|
0,2
|
Rostok (g)
|
2,5
|
2,5
|
5
|
C-vitamin (mg)
|
6
|
20
|
26
|
Folsav (mikrogramm)
|
8
|
14
|
22
|
Kalcium (mg)
|
12
|
8
|
20
|
Vas (mg)
|
2
|
0,5
|
2,5
|
Kálium (mg)
|
235
|
610
|
845
|
Nátrium (mg)
|
8
|
8
|
16
|
Azonos súlyra vetítve a héj kb. 17-szer több
vasat, 7-szer több káliumot, 5-ször több B2-vitamint tartalmaz, mint a
meghámozott gumó.
Magas rosttartalma csökkenti a koleszterint
(a rost fele a héjban, aránya azzal együtt eléri a hántolatlan rizsét).
Ugyancsak magas a kálium-tartalom, ezáltal közismerten szívvédő hatású. Jelentősebben
tartalmaz még vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, mangánt.
Egyes források szerint szelént és jódot is tartalmaz. Fehérje-tartalma
viszonylag alacsony, de kedvező összetételű, bár kevés káros inhibitor enzimet
is tartalmaz.
Jelentős a B1(tiamin), B2 (riboflavin, B6
(piridoxin), B9 (folsav) vitamin/koenzim forrás. (További adatok: http://www.eletcentrum.hu/?q=content/b-vitaminok ). Egy szem héjában sült
burgonya az ajánlott napi bevitel 66 %-át tartalmazza B6 vitaminból. Egy élelmiszerben
akkor mondható egy nyomelem vagy vitamin jelentős mennyiségűnek, ha a napi
ajánlott beviteli érték (RA) legalább 15 százalékát tartalmazza 100 g
mennyiség. (A
B-vitaminhiány először mindig
pszichológiai tünetként jelentkezik.
Ezek között szerepelhet például az ingerlékenység, a harag, és hogy az illető nehezen birkózik meg az
otthoni, illetve a munkahelyi problémákkal. A B-komplex vitaminokat régóta úgy
tartják számon, mint stressz-oldó tápanyagokat. Jelentős a C-vitamin tartalma,
különösen az újkrumplié.
A héj nagy mennyiségű klorogénsavat tartalmaz, amely leköti a karcinogéneket (rákot okozó
vegyületeket). Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a
klorogénsav segít a burgonyában lévő rostnak, hogy hozzákötődjön egy, a
grillezett, füstölt ételekből származó rákkeltő hatású anyaghoz. Az így kapott
óriásmolekula már nem szívódik fel. A sárgás színű fajtákban több flavonoid,
karotionid, azaz antioxidáns hatású béta-karotin és E-vitamin is található, míg
a piros-lila színanyagok antocianin jellegű antioxidánsok.
Egy másik szívbarát anyag is jelen van a héjban,
mégpedig az ugyancsak hasznos Omega-3 zsírsav.
Bár úgy
tartják, hogy rendkívül kalóriadús,
100 g héjában főtt krumpli mindössze 75 kcal-t tartalmaz, 1/3 annyit, mint a
kenyér. Az előítéletért mindenekelőtt a hozzáadott anyagok felelősek: a sűrű
mártások, a zsiradék, a vaj, amelyekkel együtt fogyasztjuk.
Fogyasztási tanácsok
A burgonya glikémiás indexe közepes (58) –
de megfőzve és összetörve 90 fölötti, így a fogyasztása csak módjával ajánlott,
ugyanakkor magas telítettség érzést eredményez, tehát később leszünk éhesek.
A krumpli nyersen is fogyasztható (sokszoros gyógyhatás), de nyers, keményítős íze általában nem kedvelt, nehezen emészthető, rosszul hasznosul. Ajánlható viszont, hogy a vastagon meghámozott héjat elkészítve (párolva, sütve) fogyasszuk, a belső részt pedig lereszelve és kinyomkodva, vagy centrifugálva léként fogyasszuk. Készíthetünk burgonyahéj-teát is (csak teljesen tiszta, nem csírázó, nem zöldfoltos, nem sérült burgonyából). Elzöldült burgonya nem fogyasztható (a kesernyésen csípős ízű, zöld színű, mérgező szalonin tartalom miatt), a zöld foltokat kivágva a gumó többi része igen.
A krumpli nyersen is fogyasztható (sokszoros gyógyhatás), de nyers, keményítős íze általában nem kedvelt, nehezen emészthető, rosszul hasznosul. Ajánlható viszont, hogy a vastagon meghámozott héjat elkészítve (párolva, sütve) fogyasszuk, a belső részt pedig lereszelve és kinyomkodva, vagy centrifugálva léként fogyasszuk. Készíthetünk burgonyahéj-teát is (csak teljesen tiszta, nem csírázó, nem zöldfoltos, nem sérült burgonyából). Elzöldült burgonya nem fogyasztható (a kesernyésen csípős ízű, zöld színű, mérgező szalonin tartalom miatt), a zöld foltokat kivágva a gumó többi része igen.
Tárolása fény és fagymentes helyen történjék, legjobb
pincehőmérsékleten, mert nyolc Celsius fok alatt a benne lévő keményítő
lebomlik, és édeskés ízű lesz. Kevésbé köztudott, hogy a zöldséges-pulton
fényen tárolva is nő a szalonin-tartalom.
Gyógyító céllal is ajánlják a burgonya
főzővizét, ha hirtelen sok folyadékot veszít valaki, (például hasmenés vagy
hányás következtében), az elvesztett kálium, nátrium és víz pótlására.
Jó köszvény/reuma
ellen, jó a gyomornak, a májnak a reggel fogyasztott nyers burgonyalé. (Legjobb
a rózsaszín nyári rózsakrumpliból.) Naponta 1 dl fogyasztható 2 hétig.
Salaktalanító, regeneráló hatású.
Reszelt
krumplit pakolásként is felhasználhatjuk különböző bőrsérülések, víz/vashiányos
bőr kezelésére.
A burgonya áztatóvize lúgos, savasodás ellen jót
tesz, hasonlóképpen a finomra vágott burgonyahéj hagymával párolva.
Felhasználás előtt tisztítsuk meg
a burgonyát, mert a vízben történő (a barnulás megakadályozása miatt sokan
vízben tárolják főzésig) állás alkalmával jelentős lehet a káliumveszteség. A
tisztított nyers burgonyát nem lehet fagyasztani, mivel felengedés után az íze
teljesen megváltozik.
A burgonya nem fő szét, ha vizét megsózzuk. Mindig
lassan főzzük, különben csak a
közepe fő meg. A félig kész burgonyát kihűlés
után egy későbbi főzéssel már nem tudjuk puhára főzni. Savas közegben a
burgonya nem puhul meg, ezért csak már a megfőtt burgonyához adjunk pl.
paradicsomlevet, ecetet, citromot, kefirt, joghurtot. A liszthez megfőtt,
meleg, lecsurgatott, áttört burgonyát adjunk, mert a vizes krumplitól szétesik
a tészta.
Meglepő ismeretek a burgonyáról
Nem igaz, hogy a túlsózott főzőlé/leves
só-koncentrációja csökkenthető néhány szelet nyers krumpli hozzáfőzésével. (Robert L. Wolke: A tudós szakács)
A burgonyahéj kávésavat tartalmaz, amely
természetes polifenol és rákellenes hatású http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-kave-a-so-na-meg-a-tenyek.htm
A kávésavban gazdag burgonyahéj extraktumról
bebizonyították, hogy megvédi a vörös vérsejteket az oxidatív károsodástól http://aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2012/Vigh_Eva_magyar_tezisfuzet.pdf
A burgonyahéj főzött leve tisztitószer is.
Üveget,korsót, tükröt, festett bútort-többször leöblitve tisztára moshatunk
vele (hasonlóan a szódabikarbónához).
A vércsoport szerinti táplálkozás szerint a
burgonyának nincs jótékony hatása. A „0 – vadászok” és az „A – földművesek”
számára kerülendő, a „B – nomádok” és az
„AB – rejtélyesek” esetében semleges hatású.
Az Ayurvéda a burgonya túlzott fogyasztását nem
ajánlja (hasonlóan a paradicsomhoz, paprikához és padlizsánhoz), betegség
esetén kerüljük, a kicsírázott burgonyát ne használjuk. A „a krumplit héjastól
csak minimun kétszeres hőkezelés után javasolják a hozzáértő gasztrokutatók.”
(A. V.)
A
krumpli fehérjéi aszparginsavat is tartalmaznak, amelyből - a túlsütött
krumpliban - egy akrilamid nevű vegyületet képződik, ami neurotoxikus és
rákkeltő. http://tablet.magyarnarancs.hu/gasztro/zamata-csabito-81918/?pageId=8
(A nyitó (ikon)képen Balatoni rózsa látható)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.