2015-03-15

Így fogyaszd az almát…!



  A rendszeres almafogyasztás kivételes egészségvédő hatásokkal jár a táplálkozási élvezet mellett. Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes anyagokat  tartalmaz.  Gyógyhatások egész tárháza...


Gyógyhatások

  Az almában megtalálható vitaminok nem különböznek más gyümölcs vitamintartalmától. Tartalmaz A vitamint, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint a citrusféléké (citrom, narancs), A  benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Az alma cukrok és ízanyagok mellett nátriumot, magnéziumot, kis mennyiségben foszfort és vasat is tartalmaz.

  A legújabb kutatások kimutatták, hogy mind az almában található pektin, mind a polifenolokban gazdag almalé összetevői ténylegesen elősegítik a rák elleni védekezést a szervezetben.

  Segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhető. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.

  Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A pektin a normális szint felé tereli az inzulin-kiválasztást.

  Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. Az almalé frissen nemcsak üdítő, hanem kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén is ajánlott. (Főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.)

   Az alábbi betegségekre gyógyhatású az almafogyasztás:
hörghurut, felső légúti betegségek, ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, sőt a vesekő problémákra is kedvező hatással van. Tisztítja a húgyutakat és a tüdőket, csökkenti a reumát, és  a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

   Az alma magas flavonoid tartalmú. A flavonoidok a sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködő antioxidánsok, főleg az alma héjában vannak jelen (quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin). A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek.




Az almafogyasztás szabályai

  Gyümölcsöt, még az almát is, érdemes csak magában enni, sőt főétkezésként is fogyaszthatóak. Ha mást is kívánunk fogyasztani, akkor a gyümölcsöt ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyasszunk. Ha úgy érezed, az alma nem csillapítja az éhségedet, ez annak a jele, hogy valami baj van az emésztőrendszereddel. Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

  Ha régen nem ettünk almát, vagyis az emésztőrendszerünk kicsit elszokott tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrunk, akkor fokozatosan kezdjük el az almaevést. Először csak egy-két falatot együnk, de azt nagyon alaposan rágjuk meg. Egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik össze leginkább a nyállal, és ez nagyon fontos. Később fokozatosan emelhetjük az adagot, de mindig ügyeljünk arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomorba.

  Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük. Az alma annyira komplex hatóanyagait tekintve, hogy akár almán is képesek lennénk huzamosabb ideig eléldegélni.

  Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más és más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni, akár 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.

  Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az édes alma másként hat, mint a savanyú alma. Édes almát kell fogyasztaniuk azoknak, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek. Mindkét fajta alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos azok számára, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

  Az almát héjastul érdemes fogyasztani (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található). Magházzal együtt (természetes pótlása a minimálisan szükséges jód és szerves arzén szükségletünknek). Az almára is igaz, hogy a benne lévő anyagok külön-külön korántsem olyan hatékonyak, mintha együtt vesszük őket magunkhoz.

  Az almaecet jó szolgálatot tesz az érrendszeri betegséggel küszködőknek és gyógyír az ízületi bántalmakra, sőt a magas koleszterinszinttel is felveszi a harcot. Hasznos fogyókúrázók számára is.

  Csekély mennyiségben ugyan, de az alma magja is tartalmaz amygdalint, vagy másképpen B-17 vitamint (korábbi posztunkban érintett téma). Fellelhető a szakirodalomban egy eset, miszerint egy ember egy csészényi almamag elfogyasztása után ciánmérgezés következtében hunyt el.  Számítások szerint 5-7000 db almamag elfogyasztása a halálos adag (persze ehhez a magokat szét kell rágni).

Források:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.