Az Othello talán a „legfeketébb” szőlő (a Néró után). Tipikusan az a gyümölcs, amelynek vagy
lelkes hívei akadnak, akik mindennél jobban kedvelik, vagy tökéletes elutasításban
részesül. A korábban gyönyörű sötét színe miatt a vörösborok színárnyalatának
javítására használt Othello leve káprázatos mély bordó – szinte valódi feketébe
hajló.
Termesztési
tulajdonságok
Fürtje kicsi vagy középnagy,
átlagtömege 105 g, vállas, közepesen tömött vagy tömött. Bogyói középnagyok, átlagtömege 2,1 g, kissé megnyúlt
gömbölyűek, kékesfekete színűek, nagyon hamvasak, vastag, szívós héjúak. Húsa nyálkás, kocsonyás állagú.
Edzett, a gombás betegségekkel szemben kevésbé
fogékony fajta. A peronoszpóra elleni védelme kedvező évjáratokban
elhanyagolható, a lisztharmattal szemben azonban kissé érzékeny. Rothadásnak,
filoxérának ellenálló, de a szárazságot
rosszul tűrő fajta, és hajlamos kocsánybénulásra is (ez az alsó szemek töppedésével
járó betegség).
Száraz, erősen
meszes és kötött talajokon rosszul fejlődik. Kissé tápanyagigényesnek tartják. A filoxérát
jól tűri, de kedvezőtlen adottságú termőhelyeken ellenállósága gyenge. Állítólag
a talajvíz magas szintjét sem szereti
(nálunk időnként elég magas a talajvíz – Monor, egykor mocsár, de miután szakírásokat nem olvasnak, othelloinkat ez nem
nagyon zavarja).
Az évek
többségében szeptember végén, október elején szüretelhető. Elég bőtermő, termésátlaga 10-13 t/ha,
rövidcsapon is jól terem. Terhelésre kevésbé érzékeny, viszont zöldmunka
igényes fajta. Fagytűrő képessége
kifejezetten jó.
A mi kertünkben
lévő Othellokat eredetileg 90 évvel ezelőtt telepítették. Bár a szakirodalom
középerős, vagy erős növekedésű tőkékről ír, nálunk gyenge, lassú növekedésű, de kiválóan terem ceruzánál vékonyabb 6-8
mm-es, rövidre metszett hajtásain (Nagyapa idejében erős növekedésű lugasok is voltak, de úgy emlékszem azok
Izabella és Delaware szőlőkből). Igaz elég szélsőséges nálunk a mikroklíma:
sovány homoktalaj, az év egy részében mocsár, másik részében sivatag, de ez a
szőlő szó szerint mindent kibírt, még az 1999-2000. évi tartós vízzel
borítottságot is.
Valószínűleg az
egykori telepítő ugyanabból a fajtából megpróbált minél több klónt ültetni,
hogy majd a tulajdonos a legfinomabbakat elszaporítja, így mára gyakorlatilag
ahány tőke, annyi féle gyümölcs ízben, héjvastagságban. Mindegyik fogyasztható
az egészen finomtól a még elmegy, de ki kell köpni a héját –ig. A mustja
rendkívül finom. A borának valóban van egy jellegzetes, büdöskés-fanyarkás
kísérő-íze, de volt év, amikor ezzel együtt nagyon finom, tiszta, erős bora
volt.
Ha fellép
lisztharmat, vagy peronoszpora fertőzés, az elég lassan terjed, (a lisztharmat
egy kicsit azért gyorsabban,) magam évente
max 3-szor rézkénnel lepermetezem, a paradicsommal együtt, még sose maradt
ki termés se szőlőből, se paradicsomból. Én nem tapasztaltam, hogy a kén
leperzselte volna a leveleit (igyekszem a permetlét előírás szerint
elkészíteni).
Próbálkoztam
más fajtákkal is kibővíteni az állományt, egyedül a Moldova vette fel a versenyt az Othelloval. Az egyébként igen finom
és ellenálló Néro például a
darazsakkal szemben védtelen*.
Így
gondozd az Othellodat
A
szőlő a fiatal, egyéves vesszőkön terem, melynek
rügyeiben a fürtkezdemények már az előző évben kialakultak. A vessző hosszában
a rügyek eltérő mértékben tartalmaznak fürtöket.
Rövidcsapos
váltómetszést végzünk az alsó rügyeiken is termékeny
fajtákon, pl. Kadarka, Izabella, Izsáki sárfehér, Kövidinka, Olasz rizling,
Oportó, Othelló, Szőlőskertek királynője muskotály. Ebben az esetben az első
évben a vesszőt 2 rügyre metsszük. A második évben a fölső rügyből nőtt vesszőt
lemetsszük és az alsót 2 rügyre metsszük. (Hogy el ne tévesszük metszés közben
mondogassuk ezt: fölső le, alsó kettőre.)
Permetezés. A rezisztencia nem azt
jelenti, hogy egyáltalán nem kell permetezni, hanem azt, hogy k.b. az átlag
minőségi borszőlők kemikália-igénye egyharmadát elegendő felhasználni, ill.
kedvező körülmények között ez el is maradhat. (A kedvező körülményekhez: ha
mindennap körbejársz a szőlődben és a friss fertőzés-gócokat eltávolítod pld. atkák
ellen a fertőzött (hólyagosnak látszó) levelek letépésével védekezhetünk - ez
éppen elég is. Érdemes lefattyazni a szőlőt, ezáltal biztosítva a levegős
tőkét, ami mind az atkák, mind a gombabetegségek ellen a legjobb védelem.)
A kénes lemosás lényege, hogy a kén
gátolja a lisztharmat csírázását, és ritkítja az atkákat. Szakirodalom szerint
a direkttermők a kénre érzékenyek. Kontakt gombaölök (pl. Cabrio Top,
Carathane, stb) kiválthatják a ként.
Rezes permetet
akkor kell használni, ha perenoszpóra veszély van (esetleg bothritisz), azaz
nedves idő, és a hőmérséklet 20C fok körüli. Ez is kontakt szer, csak akkor
hat, ha a levélen van éppen, amikor a fertőzés megtörténne.
Olajos lemosót
akkor használnak, ha az atkákat és egyéb rovarkártevőket meg akarják fojtani.
Jobban tapad a szőlőtőkére, és az ízeltlábúak vagy petéik belefulladnak.
Mégis, ne
akarjuk kiírtani szőlőskertünk ízeltlábúit! A rovarok és azok ragadozói együtt élnek benne, és normális évben a
ragadozók gondoskodnak arról, hogy a rovarok ne okozzanak kárküszöb fölötti
kárt.
A lisztharnat,
peronoszpóra és bothritisz elleni védekezésre azért fel kell készülni. Felszívódó szerrel csak erős fertőzés,
vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál időjárási körülmények között
elegendő kontakt szereket használni a köv. menetrend szerint:
- Amikor a szőlő
rügyei még zártak. Ilyenkor kéntartalmú szerrel (pl. Thiosol) lemosó
permetezést ajánlott végezni, amely a szőlővesszőn áttelelő lisztharmat spórák
csírázását gátolja. A lemosó permetezés lényege, hogy a vesszőkön folyjon meg a
permetlé, így biztosítva annak teljes beborítását.
A kéntartalmú szerek mellékhatásaként az atkák száma is csökken. Az olajtartalmú lemosó permet (pl. Nevikén) hatékonyan pusztítja az áttelelő rovarokat is: egyszerűen megfojtja őket.
A kéntartalmú szerek mellékhatásaként az atkák száma is csökken. Az olajtartalmú lemosó permet (pl. Nevikén) hatékonyan pusztítja az áttelelő rovarokat is: egyszerűen megfojtja őket.
- Rügypattanás
és virágzás között a rügyben áttelelő lisztharmat spórák mellett
megjelenhet a peronoszpóra a friss hajtásokon, ezek a hajtások az atkáknak is
kedvelt csemege. A legkíméletesebb kéntartalmú szernek a Thiovit Jet-et tartják
(tűző napon, 20C fok felett ne permetezzünk), de használhatunk egyéb kontakt gombaölöket (pl. Cabrio Top,
Carathane, stb), amik kiválthatják a ként.
- Virágzáskor
a legsérülékenyebb a növény, aki nagyon biztosra akar menni, ilyenkor kombinálja a kontakt és
a felszívódó hatású szereket. Ez a legfontosabb megelőző permetezés, a továbbiakban csak fertőzés esetén
érdemes vegyszert kiszórni.
Szaporítás
Az Othello szaporítása egyszerű (érdemes készleten
tartanunk néhány legyökeresített dugványt, hiszen a mostanában terjedő eutypás
és ESCA-betegségek ellen, ami váratlan és teljes tőkepusztulással jár
általában, a rezisztens szőlők sem védettek – bár erre vonatkozóan adatot nem
találtam).
A vesszőket a
tél végén ill. koratavasszal csapvizes (azért mert ez meszes) üvegekben gyökereztetjük.
Érdemes hosszabb 4-5 rügyes vesszőkkel dolgozunk, hogy a gyökér mélyen
kerülhessen a földbe. legjobb három rügyet a vízben, kettőt felette tartani. Ez esetben felül többnyire két hajtás fog
fejlődni, míg a két alsóból, de leginkább a legalsóból erőteljes talpgyökerek.
A két hajtásból később csak az erősebbet hagyjuk kifejődni.
A
vízben-gyökereztetést - a zöld hajtások miatt - világos, meleg helységben, pl.
egy konyhaablakban végezzük, de közvetlen napfény nélkül. Ennek során kb. két hét után kezdenek a felső
rügyekből hajtások fejlődni, majd kb. egy hónappal később a gyökerek. Amikor a
gyökérzeten megjelennek a másodgyökerek, tehát a gyökérzet kezd bozótosodni,
akkor magas tenyészedényekbe, szitált kerti komposztos közegbe ültetjük szaporítványainkat
és neveljük azokat tovább az őszig. Ha ez a módszer bonyolultnak tűnik: elég
lehet a vesszőket leszúrni a földbe.
Érdekes módon
ezt a „saját-lábas” módszert filoxéria-érzékeny szőlőre is jónak tartják
(átmeneti megoldásként az oltvány elkészítéséig).
Magam egyébként
a kiskertben a bujtatást alkalmazom –, mert így a bujtatott vesszőről is tudok
szüretelni, tehát nem esik ki az új növényke 1. éves termése sem…A módszer lényege,
hogy nyugalmi állapotban a jóízű gyümölcsöt termő, idősebb, erős tőkétől
kétéves cservesszőt a föld alá mélyítve vezetek el új helyére úgy, hogy a vessző
vége már a talaj fölé kerül. Ez a bujtás már az első évben termést hoz, s a
második évben vágom le az anyatőkéről és (ha szükséges) végleges helyére
ültetem. A módszer egyébként nagyon ősi és a múlt század végéig az évi rendszeres
szőlőmunkák közé tartozott.
Téli
tárolás
Ahol rendelkezésre ál egy fagymentes kamra,
pince előtere, nem fűtött szoba, ott fel lehet aggatni a csemegeszőlő fürtöket
„fejjel lefelé” (a szőlőfürtöket párosával kössük egy erősebb fonalra, vagy
rafiára, és a természetes állásukkal ellentétben lógva rakjuk sorba egy rúdon),
így érintkeznek a bogyók a legkevésbé egymással, és így tudnak a legjobban
szellőzni. A helyiséget érdemes előre gondosan kitisztítani, fertőtleníteni.
Két hetenként kénlap elégetésével lehet
védekezni a rothadást okozó gombák ellen. A penészedés ellen jól bevált
fertőtlenítés az ecetes vizes lemosás. A szőlőnél és a többi tárolt gyümölcsnél
is lényeges, hogy a gyümölcsön található védőbevonatot (ami lehet viaszos
bevonat, mint a szőlőn, almán, de szőrős bevonat is mint a birsen) ne töröljük
le, hiszen ez az eltarthatóságot növeli. A legfontosabb, hogy ne legyen nagy a
hőmérsékletingadozás, lehetőleg állandó plusz 3-5 fok körüli hőmérséklet
legyen. Felaggatás nélkül is lehet tárolni, újság-papírra kiterítve. Fontos
hetente átnézni és a romló részeket eltávolítani.
Gyerekkoromban egyébként még előfordult, hogy
a tőkén felejtett fürtöket, amik átéltek fagypont alatti hőmérsékletet,
hőingadozást, stb., kora tavasszal a tőkéről (!) tudtuk elfogyasztani. Ma már
ez nem lenne lehetséges, mivel a környéken a madár-populáció nyomása érezhetően
megnőtt. Még az is előfordul, ha szomjas a rigó, belecsíp a vastaghéjú
Othello-szembe, ami persze leesik a földre…
*A Néró „nagyszülei” között is van direkttermő: Seyve
Villard12375 X Gárdonyi Géza (Medoc noir X Csabagyöngye), a franko-amerikai ős félig-direkttermő.
Lehet, hogy igazuk van azoknak a
gasztroblogger-szakíróknak, borfilozófusoknak, ampelogáfusoknak, akik azt
pedzegetik, hogy a magyar vörösbor termelés nagy kiugrását NEM CSAK a kékfrankostól
(ami ugyebár az „unióilag” és „bortörvényileg” tilos cukrozás nélkül sok helyen
savanyú bort ad) kell várni? Meg nem is a kimondhatatlan nevű és
kimondhatatlanul édes görög boroktól?
Mert az amerikai-kelet-ázsiai (labrusca-vulpina-riparia)
és az eurázsiai (viniféra) fő vonulatok között létezik egy köztes, pontuszi
fajtakör. (A Kunleány/Kunbarát nemesítő Koleda I. – Tamássy I. tehát jó irányba
indultak el, csak kicsit messzire mentek, az V. amurensisig…)
(Nehogy már úgy járjunk ezekkel a
pontuszi szőlőkkel, ahogy az őstörténészek és antropológusok jártak a pontuszi embertípussal, annyira az
ugorokra, vagy a sumérokra koncentráltak, hogy a pontuszi típus sok leírásban kimaradt
a magyarság összetevői közül…)
|
(folytatjuk)
Ajánlott:
|
köszönöm a részletes tájékoztatást.
VálaszTörlésKöszönöm a részletes tájékoztatás . Nagyon hasznos volt.
VálaszTörlés