- Ez az
Unió álláspontja, aminél a magyar szabályozás tk. szigorúbb, mivel 2000. évi
határidővel – a nem házi keri besorolásúban - kényszerkivágást írt elő. Nem
tudjuk, hogy az irtást mennyire sikerült végrehajtatniuk (azért az ültetvények
nem olyan könnyű célpontok, mint a cukorgyárak), mindenesetre ősszel az Othellonak
általában egész jó ára van a piacon.
Othello és társainak a vesszőfutása régen
elkezdődött történet, már a 20-as 30-as években megjelent a kül. országok
vonatkozó törvényeiben a „kiirtandó” kifejezés, (érdekes módon Magyarországon
1938-ban csak az Othello, még kegyelmet kapott: felhasználását 10 százalékig
engedélyezték a vörösborok színének a javítására,) a bürokratáknak tehát volt mire építeniük.
Persze ma már karhatalom helyett a pénz van bevetve, ez az eszköz azért hatásosabb.
A miértre - ha többet akarunk tudni a az európai borjog fetisizált alapelvénél:
„minőségi bor készítéséhez csak V. vinifera fajhoz sorolható fajták
használhatók fel.” – azért nem olyan bonyolult a válasz: Ez a szőlőfajta
ellenálló minden szőlőbetegséggel szemben, ezért nem szükséges permetezni (bár
azért biztos, ami biztos évente kétszer rézgáliccal nem árt), így a növényvédő
szert gyártó vállatoknak nem érdeke, hogy ezt a szőlőfajtát korlátozás nélkül
lehessen termeszteni. Nem indokolja ezenkívül semmi, hogy tiltsák. Kevesebb
metilalkoholt tartalmaz a bora mint a nagy és híres vörösborok némelyike.
Rosszízű?
Nem: olcsó
Ráadásul nemcsak a növényvédelem olcsóbb, hanem a
szaporítás is, elég a vesszőjét ledugni, tehát a szaporító-anyag
termelők számára is ez a fajta „különösen silány bort ad”. Arról nem is
beszélve, hogy nagyszerűen eltartható télen egyszerű körülmények között… Ha a
profitról is szó van, lehet asztalfiókban hagyni a
biológiai diverzitás védelméről, a klímaváltozásnak, a termőföldek
elsavasodásának ellenálló fajta-hibridek elterjesztéséről szóló szépen
megfogalmazott elveket.
Ugyanis a rezisztens fajták létrehozásának klasszikus módszere
a faj(ta)-hibridek előállításával történő kísérletezés. Márpedig itt kötve van
az eb a karóhoz. Az EU új borpiaci rendtartásának kialakítása céljából
egy független tanulmányt készítettek a faj-hibridekről. A vizsgálatba a Villard
blanc, a Seyval blanc, a Bianca, a Zalagyöngye, a Medina, a Regent, a Villard
noir és a Couderc noir fajtákat vonták be. Az Európai Bizottság e tanulmány
eredményeire való hivatkozással változatlanul fenntartja a korábbi
korlátozását. A tanulmány megállapítása szerint ugyanis a hibridek a V.
vinifera fajtákénál rosszabb minőségű bort adnak. http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/szolo.html

![]() |
Bíró Mihály 1912-es plakázja |
Vakság
és elbutulás
Node térjünk vissza hányattatott sorsú
sorsüldözöttjeinkhez, ill. személyes tapasztalat indokán az Othellohoz, a
„direkttermő”-höz, ami tehát oltás nélkül szaporítható, ám fajtahibrid, szülői
a szintén fajtahibrid Clinton (V. riparia+V. labruska) és az európai Trollingi
(V. vinifera)** A legsúlyosabb vád azonban Othelloék borai ellen nem az ízük
volt, hanem az állítólag veszélyesen magas metilalkohol-szint.
Tekintettel
arra, hogy ezekben a fajtákban a szokásosnál magasabb a pektintartalom, sokáig
a héj-és kocsány-ágyon hagyva (ne felejtsük, hogy erős héja miatt nehezen
sajtolható), valóban megnőhet a metiltartalom. Az persze nem titok, hogy seprűn
hagyni a bort (súlyos) borkészítési hiba, a direkttermőknél erre külön figyelni
kell. Érés utáni többszöri fejtés ugyancsak csökkenti a veszélyt.
Persze a veszély megfelelően fel van fújva, ill.
kiszínezve vaksággal és elbutulással. A valóság ezzel szemben:
a fehérborok metilalkohol-tartalma
30 – 120 mg/l,
a (törkölyön erjesztett) vörösboroké 40 – 200 mg/l,
a direkttermőké 40 – 300 mg/l.
a (törkölyön erjesztett) vörösboroké 40 – 200 mg/l,
a direkttermőké 40 – 300 mg/l.
A metialkohol halálos dózisa kb.
50-75 g, azért feljegyeztek12 g-ot is, ez utóbbi 40 l bor egy órán belüli
elfogyasztásával jutna be, ha nem számítjuk, hogy metil mellett etilalkoholt is
tartalmaznak a borok, ami bizonyos fokig természetes védelmet biztosít a
metillel szemben (metanol mérgezés esetén elsősegélyként is alkalmazható).
Egyébként vakság ide, elbutulás oda, egy uniósan nem
kifogásolt 40 fokos gyümölcspárlatban 4 g azaz 4000 mg metilalkohol tartalom megengedett,
13 szorosa a direkt termő borokban lévőnek. (A Magyar Élelmiszerkönyv még ennél
is megengedőbb…***) Na, és mi lesz a borászok labruska-ízéből a
pálinka-főzők/kóstoltatók/bírálók ugyancsak virulens nyelvi fantáziájában? „Labruskára jellemző kicsit fahéjas pikánsság
az orrban és a garaton selymes étcsokoládé íz”…hát nem csodálatos?
![]() |
Szűcs Édua rajza Ki nevet a végén? |
Tudósok
is csatasorban
Az uniós jog csemegeszőlőként nem tiltja az Othellot, azonban erre vonatkozóan, elsősorban a rezveratrol-tartalmat célozva, durva média-lejáratások azért megfigyelhetőek.
Az egymást (általában név nélkül) idézgető
szakbloggerek körében mint afféle lánclevél gyakran olvasható a következő
szöveg: „ R. Eder osztrák kutató 21 vörösborszőlőfajtát hasonlított össze e
tekintetben hat éven át. Megállapította, hogy a legmagasabb átlagértékkel a
Kékfrankos (7,6 mg/l) rendelkezik. Az Othello ezzel szemben igen szerény (0,4
mg/l) rezveratrol-tartalommal bír.”
Reinhard Eder Klosterneuburgi doktorról van
szó, (publikációi: http://www.researchgate.net/profile/Reinhard_Eder2/publications)
aki tehát az „európai” hivatalos vonal képviselője, szerinte 19-szer több az
értékes anyag az egyik kozmopolita európai eredetű szőlőfajtában, mint az Unióban
tiltott másik, amerikai fajtában, jóllehet az utóbbi annyi festék-anyagot
tartalmaz, hogy festő-borként használták (a flavonidok pedig növényi festék-anyagként ismertek). No igen, tudjuk a
józan ész nem tudományos eszköz...
Azért „nagytestvérék” se maradtak adósok: a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Richard Semba vezette kutatócsoportja az olasz Chianti történelmi borvidékén élők közül csaknem 800 lakos egészségét követte nyomon 9 évig, hogy a rezveratrol kedvező hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag megfékezné a szívbetegségeket és hosszabb élethez juttatná a fogyasztóit. A vizelet rezveratrol tartalma nem mutatott összefüggést a gyulladást jelző markerekkel, beteg és halálesetekkel (– bocs’ nem vagyok tudós, de - lehet, hogy ha hatékony a rezveratrol, akkor az azt is jelenti: biokémialilag is átalakul. Pl. kötést képez. Mert ez esetben hiába keresnek rezeveratrolt a vizeletben és minden további nélkül kialakulhat ez a statisztikai látszat – csapos közbeszólnak vége).
(Folytatjuk. Terveink szerint gyakorlatiasabb
(termesztés) és pozitívabb (gyógyhatások) megállapításokkal.)
Korrekt!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésKöszönöm végre egy értelmes lény akinem csak mocskolja ezen fajtát és isteníti az ukrán orosz xart
VálaszTörlés