2016-11-16

Gondozás nélkül is díszítenek (1) – Zebrafű

Zebrafű - ritkás marad, ha nem kényeztetik
Zebrafű - ritkás marad, ha nem kényeztetik





Miscanthus sinensis 'zebrinus' – bár a neve Kínára utal, mégis egy japánfű-(japán díszfű)-változatról van szó*. A leírások szerint az alapfaj a Észak-Kelet Ázsia nedvesebb régióiból származik, ám tapasztalatom szerint hihetetlenül igénytelen, hosszú évek után sem mutat talajuntságot. Napkedvelő, félárnyékot elvisel. Tavasszal a száraz részeket vágjuk vissza, viszonylag későn hajt, de gyorsan eléri teljes magasságát. A töve igen lassan terjed, egy csomó átmérője az egy métert még hosszú évek alatt sem haladja meg, nem tarackol, rizómái vannak, tavasszal tőosztással szaporítható.






Locsolás és tápanyag-pótlás nélkül is ugyanazt az üde, élénk megjelenést nyújtja, talán kevésbé sűrű hajtásrendszerrel, de (nyár végén, VIII-X. hó) virágozva és száradás nélkül. A kertemben lévőnek a virágzata bronz-színű. Télre persze elszárad, de ezek az elszáradt képletei díszítik a téli kertet, különösen dérrel-hóval fedetten. Száraz-virágnak is alkalmazható.

Az alapfaj zöld, kissé alacsonyabb, levélzete széthajlik csomókat alkotva nő. A Zebrafű 1,5-2,0 m magas (+a kalász), télállósága -26,1 és- -28.9 0C között szóródik. Rendkívül mutatós a zöld alapon az arany-sárga „zebra”, vagy „tigris” csíkozottság.

Egész megjelenése nád-szerű, de egyes bambusz-féléket is kiválthat (persze nem ehető). Szokták téveszteni a tollborzfűvel is. Szerintem kiválóan alkalmas zöld sövények lyukainak fedésére, szoliter-növénynek, ill. – törpe változata is lévén -, alacsony virágzó növényekkel társulást alkotni, akár dézsában, vagy balkonon is. Láttam sövényként beültetve is, bár ez szerintem  kicsit merev hatású: kemény, hegyes, szúrós, éles levelű növényről lévén szó (Feng-shui).

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a Zebrafű kertészeti alkalmazása hatását tekintve ambivalens. A Feng-shui szerint ne legyen tőlönk egy méternél közelebb tartósan kemény/hegyes/szúrós/éles levelű növény, míg ámpolna és lecsüngő növényzet akár dzsungel-szerűen is körülvehet minket. Ugyanakkor meg fogunk lepődni,  ha a filigrán megjelenésű és szélmozgatta levelű kecses Zebrafüvet fal elé ültetjük, mennyire oldja annak ridegségét. Másrészt ez a növény egyaránt harmonizál a kerti  tó/víztároló edény/vízcsap/madáritató szomszédságával, valamint a száraz-kerttel, a díszfüvek pompás kertjével is.

Az én pampafüvem már rég kipusztult, ezért a Zebrafűvel szemben talán kicsit elfogult lehetek.


*Ismertek a magyar virágosnád, molnárpántlika, tigrisnád elnevezések is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.