Novemberi végéig még ültethetjük a lestyánt (persze tavasszal is) nagyanyáink méltatlanul
elfeledett kedvenc fűszerét, ami nélkül a régi idők mitikus vasárnapi
húslevesét felesleges megkísérelni a konyhában… Jellemző korunkra, hogy a
fiatalabb nemzedékek „Maggi-íz”-ként, vagy „Vegeta-íz”ként ismerik…
A Levisticum officinale évelő növény, tőosztással és magról is szaporítható. A növény föld feletti
része nem viseli jól a hideg időt és a fagyokat (-2 foktól), de a gyökérzete
átvészeli a telet, és tavasszal új hajtásokat hoz. Fény és vízigénye jelentős. Csak napsütötte területen és bőséges
locsolás mellett növekszik ízletes és illatos növénnyé, ekkor akár a 2 m-t is meghaladhatja. Árnyékban,
száraz területen is megél, de ekkor illóanyag tartalma és ezzel élvezeti értéke
is nagymértékben csökken.
Egy-egy tő 6-8 évig elől, az
ültetvényt azonban 3-4 évenként célszerű felújítani, mert idős korban a levél-
és szárképződés csökken, a gyökérzet üreges, korhadt lesz.
Minden
porcikája hasznos
Fúszerként-gyógynövénykénti javallatai sok hasonlóságot mutatnak a
Juniperus communis tobozbogyójáéval, vagy az angyalgyökérrel (Angelica archangelica).
Rendkívül aromatikus, nagy illó-olaj tartalmú, erőteljes ízű növény. Gyakorlatilag
ötvözi a petrezselyem és a zeller előnyös illatát/izét (plusz egy egészen kevés
sárgarépa).
Fűszerként elsősorban a levelei - frissen vagy szárítva -
levesek, főzelékek, saláták, sajtok és húsok ízesítője. Elég egy kevés levelet felhasználni. Nyersen
is fogyasztható.
Fűszerként használható a megtisztított és felaprított gyökér is (amolyan
bors-pótlásként), de annak (hasonlóan a terméshez) jóval magasabb az illóolaj
tartalma, intenzívebb az íze. A gyökér héja kesernyés, ezért célszerű
meghámozni.
Magjai likőrök, pálinkák, saláták, de akár rizs és kenyértészták, főtt
krumpli aromás ízesítője is lehet.
A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, tehát a friss
fűszer-ellátás folyamatos, egyébként az állomány évente kétszer sarlózható.
Szára/virága is fogyasztható halványítva, fűszerezve.
Termését szakaszosan, az érés (barnulás) kezdetétől végezzük. A mag hamar
elveszti csíraképességét (2-3 év).
Gyógynövényként az ehető gyökértörzs használatos.
A lestyánt elsődlegesen vízhajtóként alkalmazzák, vízhajtó
teakeverékek és főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea
önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő illetve
a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas.
A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó
szerként is jegyzi. Kiváló szer epebántalmak és gyomorégés ellen is,
valamint akadályozza a teltség-érzet kialakulását, a felfúvódást, gyorsítja az emésztést.
Képes eltávolítani a salak és méreganyagokat, támogatja a húgysav
kiürülését a szervezetből. Ezért ízületi megbetegedések esetén is
hasznos.
Nyákoldó, köptető, felső légúti megbetegedések esetén is
hatásos.
Mi van benne?
Az illóolaja butftaidokat („Maggi-íz”) tartalmaz. A butftaidok
(ligusztilin) tisztító, szétoszlató, elűző hatásúak (ezért alkalmasak az alsó
húgyutak, a nem-specifikus gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére, illetve
vesehomok kihajtására vagy megelőzésére, a simaizmokra görcsoldó hatással vannak).
A gyökér illóolajat és kumarinokat (umbelliferon, bergaptén,
pszorálok), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és
poliacetiléneket tartalmaz.”*1)
A furanokumarinok UV-fény hatására fényérzékennyé tehetik a bőrt
(fotoszenzibilizáció), ezért hosszabb távú lestyán-kúra esetén a napfürdőzést
és főképpen a magashegyi napozást kerülni kell.
Akut vesebetegségek, a vesefunkciók csökkentése, a vesék vagy a szív
csökkent teljesítőképessége miatt megjelenő ödémák és terhesség esetén a
lestyán-kúra ellenjavallt!
Az alkotórészekről teljesebb
felsorolás itt: http://naturportal.hu/gyogynovenyek/lestyan
Az illóolaját (amit a gyökérből állítanak elő, bár kisebb
mennyiségben a levél is tartalmazza) epeúti/húgyúti pangások megszüntetésére,
az emésztőcsatorna ,,méregtelenítésére”, reumás és izületi bántalmak,
pikkelysömör, illetve aszténiás (erőtlenség) állapotok kezelésére használják.
Tipp
Tea: “Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított
gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni
hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben,
viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos
az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g..
Források:
Jegyzetek:
*1) A kumarin-tartalom miatt írták a régiek*2), hogy „szétoszlatja az
alvadt vért”, vagyis véralvadásgátló hatású. Patkányokra nézve elég végzetes,
de az ember máshogy metabolizálja ezt az anyagot, mint a patkány. Persze ez nem
akadályozta meg egy szabályos kumarin-hiszti kitörését, aminek tetőpontja k.b.
2006-ban volt és és a nyugati világban a fahéjfogyasztás erős csökkenését
okozta.
Ugyanakkor a kumarin-tartalmű gyógyszerek (véralvadás-gátló Warfarin és
társai) továbbra is az elismert orvosi kezelés részei maradtak súlyos
mellékhatásaik ellenére.
Bővebben a „fahéj-háború”ról lásd:
*2) Hieronymus
Bock: "A kerti és a vad lestyánok száraz forró természetűek, minden mérges
bajra belsőleg és külsőleg az angyalgyökérhez hasonlóan használhatók. Galénosz
azt mondja, hogy olyan hevesen melegít, hogy kihajtja a húgyot és az asszonyi
vérzést és elűzi a szeleket és a felfúvódást is.
Matthiolus a harmadik fokon
melegnek és száraznak tartja, azt mondja, megnyit, szétoszlat, tisztít,
szubtilis anyag. Az apotékákban a gyökereket, magokat és füvet veszik és az
egész növényből desztillált vizet használják.
Sok jó erénye van, csillapítja a
szülés utáni fájdalmakat, tisztítja a kismamát, segíti a hószámot, őrli a
követ, hajtja a húgyot, könnyűvé teszi a szülést, kiűzi a halott magzatot és a
méhlepényt, szétoszlatja az alvadt vért,
jó hideg köhögésre, könnyűvé teszi a légzést, tisztítja és élesíti a látást,
gyógyítja a száj sebeit, elűzi a foltokat az orcáról és a kék vagy vörös
foltokat is.
A kerti lestyán gyökere megszárítva és porrá törve derék gyökér az
ételbe, hasonló az idegenföldi borshoz, jó a hideg gyomorra, segíti az
emésztést és elemészt minden túlságban levő nedvességet, csillapít minden belső
fájdalmat is, borban megiva alkalmanként nyolcad latnyit kihajtja a mérget, a
húgyot, az asszonyi vérzést és minden bajra jó, ami az angyalgyökérnél már
leíratott.
A magvak minden dologban forróbbak és erősebbek. A lestyán égetett
vize, ha gargalizálnak vele és meg is isszák, akkor szétoszlatja és
meggyógyítja a nyak és az oldalak fekélyeit. A gyökeret sóval és ecettel teszik
el, mint az örménygyökeret és hasonlókat. "
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.