2015-10-23

Lestyán - a titkos fűszer



Novemberi végéig még ültethetjük a lestyánt (persze tavasszal is) nagyanyáink méltatlanul elfeledett kedvenc fűszerét, ami nélkül a régi idők mitikus vasárnapi húslevesét felesleges megkísérelni a konyhában… Jellemző korunkra, hogy a fiatalabb nemzedékek „Maggi-íz”-ként, vagy „Vegeta-íz”ként ismerik…



A Levisticum officinale évelő növény, tőosztással és magról is szaporítható. A növény föld feletti része nem viseli jól a hideg időt és a fagyokat (-2 foktól), de a gyökérzete átvészeli a telet, és tavasszal új hajtásokat hoz. Fény és vízigénye jelentős. Csak napsütötte területen és bőséges locsolás mellett növekszik ízletes és illatos növénnyé, ekkor akár a 2 m-t is meghaladhatja. Árnyékban, száraz területen is megél, de ekkor illóanyag tartalma és ezzel élvezeti értéke is nagymértékben csökken.

Egy-egy tő 6-8 évig elől, az ültetvényt azonban 3-4 évenként célszerű felújítani, mert idős korban a levél- és szárképződés csökken, a gyökérzet üreges, korhadt lesz.




Minden porcikája hasznos



Fúszerként-gyógynövénykénti javallatai sok hasonlóságot mutatnak a Juniperus communis tobozbogyójáéval, vagy az angyalgyökérrel (Angelica archangelica). Rendkívül aromatikus, nagy illó-olaj tartalmú, erőteljes ízű növény. Gyakorlatilag ötvözi a petrezselyem és a zeller előnyös illatát/izét (plusz egy egészen kevés sárgarépa).



Fűszerként elsősorban a levelei - frissen vagy szárítva - levesek, főzelékek, saláták, sajtok és húsok ízesítője.  Elég egy kevés levelet felhasználni. Nyersen is fogyasztható. 

Fűszerként használható a megtisztított és felaprított gyökér is (amolyan bors-pótlásként), de annak (hasonlóan a terméshez) jóval magasabb az illóolaj tartalma, intenzívebb az íze. A gyökér héja kesernyés, ezért célszerű meghámozni.

Magjai likőrök, pálinkák, saláták, de akár rizs és kenyértészták, főtt krumpli aromás ízesítője is lehet.

A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, tehát a friss fűszer-ellátás folyamatos, egyébként az állomány évente kétszer sarlózható. 

Szára/virága is fogyasztható halványítva, fűszerezve.

Termését szakaszosan, az érés (barnulás) kezdetétől végezzük. A mag hamar elveszti csíraképességét (2-3 év).



Gyógynövényként az ehető gyökértörzs használatos.
 

A lestyánt elsődlegesen vízhajtóként alkalmazzák, vízhajtó teakeverékek és főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi. Kiváló szer epebántalmak és gyomorégés ellen is, valamint akadályozza a teltség-érzet kialakulását, a felfúvódást, gyorsítja az emésztést.

Képes eltávolítani a salak és méreganyagokat, támogatja a húgysav kiürülését a szervezetből. Ezért ízületi megbetegedések esetén is hasznos.

Nyákoldó, köptető, felső légúti megbetegedések esetén is hatásos.


Mi van benne?

Az illóolaja butftaidokat („Maggi-íz”) tartalmaz. A butftaidok (ligusztilin) tisztító, szétoszlató, elűző hatásúak (ezért alkalmasak az alsó húgyutak, a nem-specifikus gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére, illetve vesehomok kihajtására vagy megelőzésére, a simaizmokra görcsoldó hatással vannak).

A gyökér illóolajat és kumarinokat (umbelliferon, bergaptén, pszorálok), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz.”*1)

A furanokumarinok UV-fény hatására fényérzékennyé tehetik a bőrt (fotoszenzibilizáció), ezért hosszabb távú lestyán-kúra esetén a napfürdőzést és főképpen a magashegyi napozást kerülni kell.

Akut vesebetegségek, a vesefunkciók csökkentése, a vesék vagy a szív csökkent teljesítőképessége miatt megjelenő ödémák és terhesség esetén a lestyán-kúra ellenjavallt!

Az alkotórészekről teljesebb  felsorolás itt: http://naturportal.hu/gyogynovenyek/lestyan 
  
Az illóolaját (amit a gyökérből állítanak elő, bár kisebb mennyiségben a levél is tartalmazza) epeúti/húgyúti pangások megszüntetésére, az emésztőcsatorna ,,méregtelenítésére”, reumás és izületi bántalmak, pikkelysömör, illetve aszténiás (erőtlenség) állapotok kezelésére használják.

Tipp

Tea: “Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g..




Források:


 

 

Jegyzetek:

*1) A kumarin-tartalom miatt írták a régiek*2), hogy „szétoszlatja az alvadt vért”, vagyis véralvadásgátló hatású. Patkányokra nézve elég végzetes, de az ember máshogy metabolizálja ezt az anyagot, mint a patkány. Persze ez nem akadályozta meg egy szabályos kumarin-hiszti kitörését, aminek tetőpontja k.b. 2006-ban volt és és a nyugati világban a fahéjfogyasztás erős csökkenését okozta.

Ugyanakkor a kumarin-tartalmű gyógyszerek (véralvadás-gátló Warfarin és társai) továbbra is az elismert orvosi kezelés részei maradtak súlyos mellékhatásaik ellenére. 

Bővebben a „fahéj-háború”ról lásd:





*2) Hieronymus Bock: "A kerti és a vad lestyánok száraz forró természetűek, minden mérges bajra belsőleg és külsőleg az angyalgyökérhez hasonlóan használhatók. Galénosz azt mondja, hogy olyan hevesen melegít, hogy kihajtja a húgyot és az asszonyi vérzést és elűzi a szeleket és a felfúvódást is.

Matthiolus a harmadik fokon melegnek és száraznak tartja, azt mondja, megnyit, szétoszlat, tisztít, szubtilis anyag. Az apotékákban a gyökereket, magokat és füvet veszik és az egész növényből desztillált vizet használják. 

Sok jó erénye van, csillapítja a szülés utáni fájdalmakat, tisztítja a kismamát, segíti a hószámot, őrli a követ, hajtja a húgyot, könnyűvé teszi a szülést, kiűzi a halott magzatot és a méhlepényt, szétoszlatja az alvadt vért, jó hideg köhögésre, könnyűvé teszi a légzést, tisztítja és élesíti a látást, gyógyítja a száj sebeit, elűzi a foltokat az orcáról és a kék vagy vörös foltokat is. 

A kerti lestyán gyökere megszárítva és porrá törve derék gyökér az ételbe, hasonló az idegenföldi borshoz, jó a hideg gyomorra, segíti az emésztést és elemészt minden túlságban levő nedvességet, csillapít minden belső fájdalmat is, borban megiva alkalmanként nyolcad latnyit kihajtja a mérget, a húgyot, az asszonyi vérzést és minden bajra jó, ami az angyalgyökérnél már leíratott.

A magvak minden dologban forróbbak és erősebbek. A lestyán égetett vize, ha gargalizálnak vele és meg is isszák, akkor szétoszlatja és meggyógyítja a nyak és az oldalak fekélyeit. A gyökeret sóval és ecettel teszik el, mint az örménygyökeret és hasonlókat. "





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tegyél megjegyzést, csak valamilyen névvel,hogy válaszolni lehessen.